JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Eurofins Lithuania >> Naujienos >> Akrilamido nustatymas

Akrilamido nustatymas

Sidebar Image

Vienas dažniausiai nustatomų ,,gamybos proceso” teršalų, kurį renkasi mūsų klientai visoje Europoje - akrilamidas.

Maistas yra vienas iš pagrindinių akrilamido šaltinių. Akrilamidas (AA) iš kitų teršalų išsiskiria tuo, jog yra cheminis junginys gebantis natūraliai susiformuoti maiste, t.y. aplinka ar įpakavimas nėra jo atsiradimo priežastis. AA susiformuoja iš maisto produktuose esančių aminorūgščių ir cukrų, kai bulvės, grūdų produktai, kava ir kavos pakaitalai apdorojami aukštoje temperatūroje (gruzdinami, skrudinami ar kepami). Akrilamidas priskiriamas kancerogeninėms medžiagoms ir tikriausiai visąlaik buvo maiste, tačiau pirmą kartą tyrimų atlikimo metu aptiktas tik 2002 metais (aukštoje temperatūroje apdorotame maiste).

Reaguodamos į pastaruoju metu pramonėje kilusį susirūpinimą dėl akrilamido kiekio maisto produktuose ,,Eurofins“ laboratorijos įdiegė analizės metodus, leidžiančius patikimai aptikti ir kiekybiškai nustatyti akrilamido kiekį. Kiekybinio nustatymo skysčių chromatografijos-tandeminės masių spektrometrijos (LC-MS-MS) metodas buvo  validuotas ir akredituotas - patvirtintas tinkamu akrilamido nustatymui daugelyje maisto ir pašarų produktų. Šis metodas yra labai jautrus ir atrankus nustatant akrilamidą skirtingose maisto matricose net ir esant mažoms jo koncentracijoms. Tai metodas tinkamas tiek maisto saugos užtikrinimui, tiek mokslinių tyrimų atlikimui. Dėl potencialios kancerogeniškumo rizikos, labai svarbu nustyti ir žinoti tikslų AA kiekį maiste.

Dėl detalesnės informacijos apie tyrimų atlikimą, prašome kreiptis į ,,Eurofins Labtarna’’ atstovus nurodytais kontaktais.